Postzegels

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 14:30

Zelf 'postzegels' maken

Een andere richting - naast het kaarten maken met Lavinia stamps - waar ik de laatste tijd mee bezig ben, zijn Art-Journals. Dit zijn handgemaakte journals (dagboekjes) met van alles en nog wat er in. Vaak een beetje in vintage stijl. Ik zal binnenkort hier wel wat laten zien. In zo'n journal maak je zelf heel veel dingen. Soms van prachtige nieuwe materialen en soms van gebruikte materialen. Vaak worden daar ook kleine 'ornamentjes' in gemaakt zoals een 'postzegel'. Ik laat je zien hoe ik het doe. Maar natuurlijk zijn er vele manieren en vele varianten.

Je kunt ze ook zeker heel erg leuk op zelfgemaakte kaarten gebruiken. Kijk maar hoe mooie ze zijn!

Wat heb je er voor nodig?

Zoals je hier naast ziet, is dat niet heel veel.

Indien je je postzegels 1 x 1,5 inch wil maken (2,5 x 3,8 cm) - maar dit mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen - dan heb je:

- een strook papier van 1 of 1,5 inch nodig.

- strookje stof van 2 inch breed

- kartelschaar (om het zig-zagje van de de postzegel te maken - dat is wel het meest 'echte'. Maar heb je geen kartelschaar, kan recht ook.)

- bruine inkt (hier Distress Oxide - Vintage Photo) om de randjes wat ouder te doen laten lijken.

- een post-stempel / een post stempel stencil (of gewoon een andere leuke stempel)

- stempelinkt (hier: Versafine Clair - Twightlight. Is iets minder hard dan zwart.

- als je die hebt is een naaimachine een goed idee. Anders heb je goede stof-lijm nodig om het papier op de stof te plakken.

Knip het papier in een strook van 2,5 cm en daarna in stukjes van 3,8 cm (of welke verhouding je wilt nemen). Leg ze op de reep stof, die iets breder is. Ik gebruik hier heel grof katoen, beetje off-white. Kijk gewoon wat je hebt. Knip daarna de stof ook in stukjes die allemaal iets breder zijn dan de stukjes papier (breedte van de kartels van de schaar is genoeg).

Naaien (of lijmen)

Heb je een naaimachine, dan kan je nu het papier op de stof naaien. Neem een leuke kleur die erbij past, of juist helemaal afsteekt. Indien je geen naaimachine hebt, plak je het papier op de stof en laat deze goed drogen. Je kan evt. de draad van de naaimachine natekenen langs de rand van het papier. Staat erg leuk!

Kartels maken en randjes 'distressen'

Knip netjes langs het papier. Beste is om het papier recht te laten en de kartels netjes aan te laten sluiten.

Finishing touch

Als laatste nog de post-stempel erop, of met een stencil erop zetten. Indien je deze niet hebt, kan je deze er ook op tekenen natuurlijk. 

Veel plezier met het maken van de postzegels!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.